theme logo

Locatie Stadsbouwhuis

Leiden

Er wordt veel gepraat over de toekomst van het Energiepark. Op dit moment loopt er een participatietraject vanuit de gemeente om te zien wat er met het gebied en de gebouwen daarin kan gebeuren. Een van die gebouwen is het Stadsbouwhuis, waarvan nog onduidelijk is wat haar toekomst is.

Wij denken graag na over hoe we dit gebouw een nieuwe functie voor Leiden kunnen laten vervullen, in het geval dat dit pand inderdaad wordt meegenomen in de ontwikkelingen. Het is namelijk een functioneel goed pand dat relatief snel om te bouwen is tot een nieuw pand voor de stad, met toffe functies en unieke woningen. Kortom, mogelijk een mooie kans voor Het Nieuwe Collectief.

 

Sluit je aan!

 

WAT

In de geschiedenis van het Stadsbouwhuis heeft het gebouw altijd een belangrijke rol gespeeld voor de stad Leiden. Nu er mogelijk een nieuwe functie wordt gezocht vinden wij dat we een nieuwe invulling aan deze rol moeten geven, waarbij het nog steeds een gebouw voor de stad blijft. En wat is er nou beter dan een bottom-up initiatief van jonge (en andere) Leidenaren die hier hun eigen woning in zouden kunnen maken, gecombineerd met functies en gebruikers die ook goed op deze plek passen. Wij zijn al overtuigd, maar samen moeten we de gemeente overtuigen.

Hoe dan

In ons concept zien we een vertegenwoordiging van de stad voor ons. (starters)Woningen voor Het Nieuwe Collectief, middeldure en sociale huurwoningen, een zorgfunctie en een mogelijkheid voor kleinschalige ondernemingen en horeca aan het Singelpark. De structuur van het gebouw -met een binnenplaats die als centrale ontmoetingsruimte kan dienen- leent zich perfect om een huiskamer van de stad te maken. Een plek waar Leidenaren samen komen om te wonen, ondernemen en recreëren.

Essenties

We zien drie belangrijke essenties die het concept beschrijven:

  • Stedelijke smeltkroes – er is ruimte voor verschillende doelgroepen. Sterker nog, het is juist de kracht van het gebouw dat deze op een plek samenkomen. Dit maakt het interessant, actief en vooral ook erg leuk
  • Bouwen op historie – veel van wat in Leiden is gebouwd is in het Stadsbouwhuis besproken en ligt er nog steeds in het archief. Wij willen door bouwen op deze historie door (de bewoners van) Leiden het gebouw in te laten vullen
  • Versterking van het Singelpark – dit park is voor alle Leidenaren. Wij vinden dat deze gedachte ook doorgezet moet worden in het Stadsbouwhuis en er een koppeling wordt gezocht door kleinschalige horeca aan het park

 

Wat nu

Er loopt op dit moment een participatietraject om de plannen voor het Energiepark vorm te geven. Uiteraard mengen wij ons in de gesprekken die hiervoor lopen, zodat we op de hoogte blijven van wat er speelt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we vanuit de Leidenaren horen wat hun gedachte bij het Stadsbouwhuis is, dus laat vooral je reactie achter via info@hetnieuwecollectief.nl

Wat kan ik doen

Stap 1: meld jezelf aan. Stap 2: zorg dat mensen om je heen zich ook aanmelden. Wij gaan bij de gemeente in gesprek om ons plan te laten zien, maar om dat te maken gaan we graag nog met jou in gesprek. Houdt je mailbox en socials dus in de gaten.

Energiepark en Huigpark

Er zijn meerdere plannen in de maak voor het gebied van en rondom de oude Energiecentrale. Welk van die plannen het ook wordt, duidelijk is dat er in deze streek langs de singel veel gaat gebeuren. Het aanpakken van het Stadsbouwhuis is hiervoor een volgende stap, waarbij sloop wat ons betreft moet worden voorkomen omdat het pand –dat absoluut een likje verf kan gebruiken- bouwkundig nog hartstikke goed staat. Ons voorstel voor het Stadsbouwhuis is daarom om het van binnen én buiten te transformeren tot een gebouw waarin Leidenaren van alle soorten hun plek kunnen maken, en zo eer doen aan de naam Stadsbouwhuis.

 

Heb je interesse in de Stadsbouwhuis?

Contactformulier StadsbouwhuisClose search